Connect with us

Экономика

Україна закликала внести Росію до “чорного” списку FATF через договір з Північною Кореєю

Published

on


Фото: Росію потрібно включили до “чорного” списку FATF (Getty Images)

Автор:
Олександр Білоус

Україна закликає Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) вжити заходи для захисту безпеки світової фінансової системи та внести Росію до “чорного” списку на найближчому пленарному засіданні 23 червня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінфіну.

Як зазначили в міністерстві, Росія стає все більш агресивною, зокрема, поглиблюючи економічні та військові зв’язки з Північною Кореєю.

“Балістичні ракети та боєприпаси, придбані у Північної Кореї в обмін на нафту – всупереч санкціям ООН та принципам FATF – продовжують використовуватися проти мирних міст та цивільного населення України”, – йдеться в заяві.

Цього тижня Росія підписала угоду про “всеосяжне” партнерство з Північною Кореєю та оголосила про формалізацію фінансових зв’язків шляхом створення “альтернативних механізмів торгівлі та взаєморозрахунків” для “спільного протистояння” зусиллям міжнародної спільноти, спрямованим на обмеження деструктивної поведінки обох країн.

Також Росія також посилила співпрацю з Іраном – державою, яка перебуває під світовими санкціями та внесена до “чорного” списку FATF. Кремль надав Тегерану чорний хід для доступу до міжнародної фінансової системи, об’єднавши платіжні системи в обхід санкцій SWIFT і відкривши в Ірані відділення державного банку ВТБ. Росія також значною мірою покладається на іранські безпілотники для підтримки свого незаконного вторгнення, заявили в Мінфіні.

Як зазначається в повідомленні, у лютому 2023 року FATF зробила безпрецедентний крок, призупинивши членство Росії. У лютому 2024 року FATF опублікувала додаткову заяву, в якій висловила серйозне занепокоєння з приводу зростаючих фінансових зв’язків країни з державами, внесеними до “чорного” списку, а також зловмисної кібердіяльності, що походить з Росії. Незважаючи на ці попередження, Росія не змінила своєї поведінки. Більше того, кількість і серйозність порушень зросла, створюючи додаткові загрози для світової фінансової системи та безпеки.

“Грубі порушення з боку Росії вже давно очевидні для всіх. Кремль посилює військові та економічні зв’язки з Північною Кореєю та Іраном, фінансує терористичні організації в Росії та за її межами, послаблює інституції з протидії відмиванню грошей та спонсорує поширення кіберзлочинності. FATF має один чіткий механізм протидії цим порушенням та забезпечення захисту світової фінансової системи – внесення Росії до чорного списку”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Источник: www.rbc.ua

Читайте также

2012-2024. Эксклюзивные Известия. Использование любых материалов, размещенных на сайте, разрешается при условии ссылки на eizvestia.com. Для интернет-изданий обязательна прямая, открытая для поисковых систем гиперссылка. Ссылка должна быть размещена вне зависимости от полного либо частичного использования материалов.