Connect with us

Экономика

Банки можуть стати агентами для частини ФОПів 3-ї групи – законопроєкт

Published

on

Це стосується підприємців, які є платниками єдиного податку без ПДВ, які не мають найманих працівників та здійснюють розрахунки виключно безготівково

Поділитися

Банки можуть стати агентами для частини ФОПів 3-ї групи - законопроєкт
Банки можуть стати агентами для частини ФОПів 3-ї групи - законопроєкт

Що сталося. Верховна рада може дозволити банкам стати податковими агентами для фізичних осіб-підприємців 3-ї групи без ПДВ, які не мають найманих працівників і здійснюють розрахунки виключно у безготівковій формі.

Джерело. Про це йдеться в законопроєкті №8226.

Деталі. «Законопроєктом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників та здійснюють розрахунки виключно в грошовій безготівковій формі», – говориться у пояснювальній записці до документу.

Авторський колектив (12 депутатів) зазначає, що такі платники «не здійснюють великої кількості різнопланових господарських операцій та здійснюють діяльність в межах невеликої кількості КВЕДів». При цьому, вони «витрачають значну кількість часу для складення податкової звітності та сплати податків, а також часто пропускають строки її подачі».

У цьому випадку  функцію податкового агента можуть виконувати банки, в якому вони відкрили поточні рахунки як ФОПи, утримуючи 5% податку від сум надходжень на цей рахунок.

«Особи, які оберуть спрощену систему оподаткування із податковим агентом – банком, повинні будуть лише зареєструватися таким платником та відкрити спеціальний підприємницький рахунок, а виконання інших податкових обов’язків на них не покладатиметься, що відповідає прагненню створення концепції цифрової держави», – йдеться в супровідному документі.

Передбачається, що ця система згодом буде інтегрована в платформу «ДІЯ».

На даний момент всі підприємці зі спрощеною системою оподаткування 3-й групи повинні щомісячно подавати до податкової звіти про доходи. ДПС визначає, скільки заробив підприємець і скільки має заплатити податку (5% від доходу).

Бекграунд. Як повідомляв Mind, банки видали в жовтні тисячу кредитів під держгарантії на 5 млрд гривень. У цілому в рамках підтримки мікро, малого та середнього бізнесу в Україні з грудня 2020 року до 1 листопада 2022 року видано 16 662 таких кредитів на загальну суму 54,1 млрд гривень.

Текст: Ігор Яшкін, редактор стрічки новин

Верховна Рада
законопроект
бізнес
Дія
Малий та Середній Бізнес

Источник: mind.ua

Читайте также