Connect with us

Экономика

Два найбільших російських проєкти з переробки газу опинилася під загрозою через санкції

Published

on

З них вийшли західні і китайські інвестори

Поділитися

Два найбільших російських проєкти з переробки газу опинилася під загрозою через санкції
Два найбільших російських проєкти з переробки газу опинилася під загрозою через санкції
фото Shutterstock

Два найбільші в росії проекти з переробки газу – Амурський газохімічний комплекс і газопереробний завод в Усть-Лузі – опинилися під загрозою через західні санкції. Реалізація проектів, один із яких підконтрольний «Сібуру» мільярдера Леоніда Міхельсона, а інший розробляється «Газпромом», відкладається.

Джерело. Про це повідомив центробанк рф у грудневому огляді «Регіональна економіка», пише The Moscow Times.

Деталі. Амурський ГХК, який коштував $11 млрд, зіткнувся з проблемами через перенесення поставок імпортного обладнання, пояснює Центробанк: комплекс планували запустити в 2024-2025 роках з метою виробляти щороку 2,3 млн тонн поліетилену ї 400 тисяч тонн поліпропілену.

Але в червні завод втратив найбільшого підрядника – німецьку Linde, яка надавала послуги з проектування, закупівлі та обслуговування майданчика. Компанія оголосила про вихід з російського ринку невдовзі після початку вторгнення Кремля в України і призупинила постачання клієнтам.

Тоді ж проект де-факто втратив китайського інвестора: держкорпорація Sinopec хоча й не виходила з Амурського ГХК формально, отримала від влади в Пекіні рекомендацію припинити інвестиції в російський нафтогаз і нафтохімію.

Газопереробний комплекс в Усть-Лузі, розрахований на переробку 45 млрд кубометрів газу на рік, зіткнувся із затримками через «вихід європейського підрядника», пише центробанк рф, не уточнюючи, про яку компанію йдеться.

Введення в експлуатацію цього комплексу планували на 2024 -2025 роки. Завод розрахований на щорічне виробництво 13 млн тонн ЗПГ, 3,6 млн тонн етану та 1,8 млн тонн зрідженого вуглеводневого газу.

Бекграунд. Між тим повідомлялося, що Німеччина мала 5 років будувати термінал для прийому ЗПГ, а впоралася за 8 місяців.

Текст: Надія Паливода, редакторка стрічки новин

Санкції проти Росії
Російський газ
Зріджений газ
Інвестиції

Источник: mind.ua

Читайте также