Connect with us

Экономика

На французького гіганта TotalEnergies подали скаргу за «співучасть у військових злочинах» в Україні

Published

on

На відміну від інших західних компаній TotalEnergies не пішла з росії

На французького гіганта TotalEnergies подали скаргу за «співучасть у військових злочинах» в Україні
На французького гіганта TotalEnergies подали скаргу за «співучасть у військових злочинах» в Україні
фото DR

Дві громадські організації подали заяву до національної антитерористичної прокуратури Франції, яка розслідує воєнні злочини, зі скаргою на TotalEnergies. Французького енергетичного гіганта звинувачують у «співучасті у воєнних злочинах» через постачання палива російським військовим літакам.

Джерело. Про це повідомляє RFI з посиланням на AFP.

Деталі. Зі скаргою на компанію TotalEnergies звернулися французька асоціація Darwin Climax Coalition та українська НКО Razom We Stand. Правозахисники звинувачують енергетичного гіганта у допомозі забезпеченню російської влади «необхідними засобами для скоєння воєнних злочинів».

Скарга стосується опублікованого в серпні розслідування газети Le Monde і міжнародної організації Global Witness про те, як частина газового конденсату, який видобувається TotalEnergies в росії, йшла на авіаційне паливо для російських військових літаків, які брали участь у бомбардуваннях українських міст.

На думку позивачів, компанія не могла не знати про міцні зв’язки між російською владою та «Новатеком», співвласники якого, Тимченко та Міхельсон, перебувають під західними санкціями.

За даними журналістів, французька корпорація володіє 49% акцій компанії «Тернафтогаз», яка видобуває газовий конденсат із Термокарстового родовища на півночі росії. Ще 51% належав російській компанії «Новатек», в якій французька фірма також володіє безпосередньо 19,4% акцій.

Після публікації TotalEnergies запевнила, що не виробляє «авіакеросину для російської армії», а через два дні оголосила, що ще 18 липня досягла домовленості про продаж своєї частки в «Тернафтогазі» «Новатеку». Цей продаж був завершений у вересні.

На відміну від інших західних енергетичних гігантів (Shell, BP, Exxon, Equinor або ENI), TotalEnergies не пішла з росії і продовжувала отримувати прибуток від співпраці з бізнесом друзів путіна.

«Правосуддя більше не може заплющувати очі на непрямий, але суттєвий внесок, який транснаціональні корпорації роблять у військові дії, або на значний прибуток, який транснаціональні корпорації продовжують отримувати після вторгнення в Україну, – йдеться у заяві адвокатів, які представляють інтереси правозахисних ГО. – Франція не може одночасно засуджувати вторгнення та залишатися байдужою перед діями, які його підтримують».

«Правосуддя зробить свою справу, – прокоментувала новину міністр екологічного переходу Франції Аньєс Паньє-Рюнаше в ефірі телеканалу LCI. – Було б неприйнятним, якби французька компанія не дотримувалась санкцій і робила воєнні злочини, що виходять за межі санкцій».

Источник: mind.ua

Читайте также