Connect with us

Экономика

Нідерланди не погодилися ввести проти Китаю такі ж санкції, як і США

Published

on

В країні знаходиться ASML Holding NV – найбільший гравець на ринку обладнання для виробництва чипів

Поділитися

Нідерланди не погодилися ввести проти Китаю такі ж санкції, як і США
Нідерланди не погодилися ввести проти Китаю такі ж санкції, як і США
фото Pixaby

США не слід очікувати, що Нідерланди беззастережно ухвалять американську модель експортних обмежень щодо Китаю, заявила міністр зовнішньої торгівлі країни Ліє Шрайнемахер.

Про це пише Bloomberg.

Деталі. «Нідерланди не копіюватимуть американські заходи один в один. Ми проведемо власну оцінку – і зробимо це за консультацій з партнерськими країнами, такими як Японія та США», – наводить Bloomberg слова пані Шрайнемахер.

Адміністрація американського президента намагається укласти багатосторонню угоду про запровадження обмежень щодо Китаю, намагаючись не допустити передачі передових технологій електроніки країні взагалі та її збройним силам зокрема. Але вперше за весь час влада Нідерландів публічно висловила свою позицію з цього питання.

Заява європейської чиновниці розкриває серйозні проблеми, з якими стикаються США у спробі переконати союзників приєднатися до антикитайської кампанії. Нідерланди та Японія багато в чому поділяють побоювання Вашингтона з питань безпеки, але досі розглядають Китай як великий ринок, втрачати який зовсім не хочеться.

І позиція Нідерландів має велику вагу, тому що тут знаходиться ASML Holding NV – найбільший гравець на ринку обладнання для виробництва напівпровідникової продукції

Компанії вже винесено заборону на продаж Китаю літографічних сканерів у глибокому ультрафіолеті, проте менш складне обладнання вона постачатиме ще може.

Пані Шрайнемахер зазначила, що Нідерланди, ймовірно, самі запровадять заходи експортного контролю щодо Пекіна – владі лише потрібен час на ухвалення рішення про нові правила.

На початку жовтня адміністрація президента США оголосила про нові санкції щодо Китаю, які вразили всю напівпровідникову промисловість.

Американські виробники заявили, що чекають на скорочення виручки на мільярди доларів.

До кінця місяця очікується прибуття до Нідерландів делегації зі США на чолі із заступником міністра торгівлі з промисловості та безпеки Аланом Естевесом – заокеанські політики хочуть обговорити заходи експортного контролю, проте є сумніви, що остаточне рішення буде ухвалено за підсумками першого раунду переговорів.

Тим часом, на саміті «Великої двадцятки» глава КНР Сі Цзіньпін закликав прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте не шкодити світовому ринку.

Бекграунд. Як повідомлялося, Британія заблокувала продаж найбільшої в країні фабрики чипів китайській компанії.

Текст: Надія Паливода, редакторка стрічки новин

Нідерланди
Китай
США

Источник: mind.ua

Читайте также