Connect with us

Экономика

Мінфін пропонує підвищити ставки акцизного податку

Published

on

Для вина та ігристих напоїв – з 1 липня 2023 року, для пального – встановити графік щорічного підвищення ставок з 1 січня 2024 – по 31 грудня 2027 року

Поділитися

Мінфін пропонує підвищити ставки акцизного податку
Мінфін пропонує підвищити ставки акцизного податку

Що сталося. Міністерство Фінансів пропонує переглянути податкові норми в частині підвищення ставок акцизів. Це пов’язано з зобов’язаннями України в частині наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Джерело. Проект закону опубліковано на сайті Мінфіну.

Деталі. «Метою законопроекту є приведення законодавства України до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої», – йдеться у пояснювальній записці. 

Документом пропонується:

– з 1 липня 2023 року збільшити розмір ставки акцизного податку до 12,23 гривні на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані). Нині – ставка акцизного податку 8,42 грн за 1 літр; 

– з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2027 року щорічно збільшувати ставки акцизного податку на пальне. Водночас для товарів (продукції), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням ставку податку встановити у розмірі 359 євро за 1000 літрів (нині вони оподатковуються за ставкою податку 213,5 євро за 1000 літрів).

Також, у законопроєкті уточнюється термін «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет». Зазначається, що така ціна розрахована із суми загальної вартості всіх сигарет з урахуванням усіх податків, реалізованих виробниками на митній території України та ввезених імпортерами на митну територію України.

У чинному законодавстві ціна продажу сигарет розраховується без урахування податків. 

Бекграунд. Як раніше повідомляв Mind, Мінфін ініціює збільшення вартості акцизних марок для алкоголю на 66%, тютюнових – на 63%.

Текст: Ігор Яшкін, редактор стрічки новин

Мінфін
Акциз
ЄС
Податковий кодекс

Источник: mind.ua

Читайте также