Connect with us

Экономика

Комітет Ради визнав роботу БЕП незадовільною: які мають бути наслідки

Published

on

Комітет Ради визнав роботу БЕП незадовільною: які мають бути наслідки
Фото: парламент рекомендував перезавантажити Бюро економічної безпеки (Віталій Носач, РБК-Україна)

Автор:
Олександр Білоус

Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва Бюро економічної безпеки незадовільною. Рекомендовано перезавантажити БЕП вже до 1 квітня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата України Ярослава Железняка в Telegram.

За його інформацією, своїм рішенням комітет рекомендувати Кабінету міністрів України:

  • витребувати звіт директора БЕБ за 2021 рік
  • вжити відповідні кадрові заходи з метою перезавантаження роботи БЕБ.

Також ухвалено рішення доручити уряду підготувати пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства України:

  • перезавантаження керівництва БЕБ шляхом проведення нового конкурсу на зайняття посад вищого керівництва БЕБ за участі в конкурсній комісії міжнародних експертів (за прикладом кращих практик САП, НАБУ, НАЗК);
  • повну переатестацію всіх співробітників, за виключенням адміністративного персоналу, у центральному апараті і територіальних управліннях БЕБ
  • чіткий порядок проведення конкурсних відборів, атестації, проведення незалежної оцінки (аудиту) та діяльності Ради громадського контролю при БЕБ.

Термін виконання рекомендацій – до 1 квітня 2023 року.

Як зазначається в документі, у Бюро економічної безпеки України за весь 2022 рік обліковувалося 664 кримінальних проваджень. З них лише у 56 – було повідомлено особам про підозру і лише 15 – направлено до суду, з яких 12 – із обвинувальним актом і 3 – із клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.

У підсумку обговорення народними депутатами зазначено, що наведена статистика виглядає вкрай низьким результатом роботи Бюро економічної безпеки України, як для справжньої боротьби із порушниками законодавства.

“Низький показник питомої ваги проваджень, у межах яких направлено обвинувальні акти до суду, може свідчити про неналежну якість та оперативність досудового розслідування, і як наслідок до затягування розслідування і подальшої відсутності процесуальної перспективи”, – йдеться в рішенні комітету.

Источник: www.rbc.ua

Читайте также