Connect with us

Экономика

ЄС має заборонити всю металопродукцію з РФ, – нардеп

Published

on

ЄС має заборонити всю металопродукцію з РФ, - нардеп
Фото: ЄС має заборонити всю металопродукцію з РФ (pixabay)

Автор:
Сергей Новиков

Восьмий пакет санкцій проти Росії, який затвердив Європейський союз, запроваджує нові заборони на імпорт вартістю €7 млрд. Проте цих обмежень недостатньо для того, щоб кожен росіянин відчув їх вплив, адже вони не стосуються нафти, нафтопродуктів, газу та продукції гірничо-металургійного комплексу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Михайла Цимбалюка.

“Саме ці позиції принесли країні-агресору $300 млрд валютного доходу минулого року, а це 63% загального експорту Росії. Це грандіозний внесок у ВВП і держбюджет Росії, його здатність фінансувати подальшу мілітаризацію, військову агресію, дестабілізацію політичних систем іноземних країн”, – заявив Цимбалюк.

Він також переконаний, що вирішенням проблеми фінансування тероризму є лише повне ембарго та запровадження суттєвих імпортних мит на ці категорії товарів із боку розвинених країн і їхніх партнерів.

“Гірничо-металургійний комплекс є одним зі стратегічних галузей економіки Росії. Лише шість найбільших груп гірничо-металургійного комплексу приносять понад $70 млрд ВВП Росії щорічно. У цьому рейтингу – 88 російських мільярдерів, які вносять свою частку у фінансуванні російсько-української війни”, – підкреслив Цимбалюк.

На його думку, Росія має можливість завойовувати та утримувати європейські ринки, тому що має доступ до дешевих джерел енергії.

“Вартість природного газу для металургійних підприємств Росії у десятки разів нижча, ніж для підприємств ГМК України і країн ЄС. Така сама ситуація з електрикою і дизельним пальним. Це дає можливість займати й утримувати частку на ринку ЄС, адже собівартість виробництва тонни сталі в Росії на $159 нижча, ніж у країнах Європейського союзу”, – переконаний нардеп.

Саме тому, переконаний нардеп, ЄС має повністю заборонити експорт металопродукції з РФ – адже той, хто й надалі торгує з РФ, робить вагомий внесок у військову агресію Росії проти України, а загалом – і європейського континенту.

Нагадаємо, у рамках четвертого пакету санкцій Євросоюз з 1 квітня 2022 року заборонив імпорт із Росії сталевих продуктів – прокату та труб.

Восьмий пакет санкцій розширює запроваджені раніше обмеження. Проте після аналізу ясно, що запроваджені санкції ніяк не вплинуть на експорт російської металопродукції до ЄС: під заборону потрапили чорні метали та вироби з них, при цьому обмеження не стосуються чугуну та феросплавів.

Крім того, нові обмеження на імпорт сталі набирають чинності з 30 вересня 2023 року, а окремих сталевих напівфабрикатів – з 1 квітня, і навіть з 1 жовтня 2024 року.

Источник: www.rbc.ua

Читайте также