Connect with us

Экономика

Джек Ма виїхав із Китаю через переслідування китайською владою і живе в Японії – FT

Published

on

Засновник Alibaba вже півроку живе у Токіо

Поділитися

Джек Ма виїхав із Китаю через переслідування китайською владою і живе в Японії – FT
Джек Ма виїхав із Китаю через переслідування китайською владою і живе в Японії – FT
фото Shutterstock

Китайський підприємець Джек Ма вже майже шість місяців живе в Токіо після того, як Пекін вжив жорстких заходів щодо технологічного сектору.

Джерело. Про це пише Financial Times, на яку посилається Bloomberg.

Деталі. Співзасновник Alibaba Group, раніше один з найбагатших людей КНР, тепер живе в Японії, звідки час від часу подорожує в США та Ізраїль, повідомляє газета з посиланням на джерела, поінформовані про його місцезнаходження.

Колись найбагатший і найвидатніший технологічний лідер Китаю, Джек Ма в останні роки відійшов від уваги після того, як його критика державного регулювання призвела до неприємностей із владою Китаю, зірвавши первинне публічне розміщення акцій (ІРО) фінтех-гіганта Ant Group.

Ма, відомий своїм відвертим та ексцентричним характером, звинуватив регулюючі органи Китаю в придушенні інновацій. Повідомляється, що його коментарі розлютили главу КНР Сі Цзіньпіна, і Ма згодом зник з поля зору громадськості на три місяці.

Китайські регулятори зробили кроки, щоб заблокувати розміщення на фондовому ринку дочірньої компанії Alibaba, яка займається онлайн-платежами, Ant Group на суму $34 млрд, що могло б стати найбільшим розміщенням акцій в історії.

Пекін також наказав Alibaba продати деякі зі своїх медіаактивів, у тому числі гонконзьку South China Morning Post.

Після цього уряд розгорнув широкомасштабні репресії проти приватного сектору в Китаї, зокрема, спрямовані на стримування влади інтернет-компаній. З того часу за рідкісними публічними виступами Джека Ма пильно стежили.

На тлі репресій влади особистий капітал Ма скоротився більш ніж удвічі з майже $50 млрд до $21,7 млрд.

Як повідомляє FT, у Токіо Ма є учасником кількох приватних клубах у центральних районах Гіндза та Маруноуті. Він також взяв із собою особистого шеф-кухаря та співробітників служби безпеки та став затятим колекціонером сучасного мистецтва, додає газета.

Ма – близький друг Масаєсі Сона, засновника токійської SoftBank Group Corp. та одного з перших інвесторів Alibaba.

Бекграунд. Як повідомлялося, китайська Alibaba та інші акціонери перестали інвестувати в «AliExpress росія».

Текст: Надія Паливода, редакторка стрічки новин

Джек Ма
Alibaba
Ant Group

Источник: mind.ua

Читайте также