Connect with us

Экономика

Банк «Альянс» стане гарантом за договорами «Укренергомашин» з «Укргідроенерго»

Published

on

Акціонери затвердили організаційну структуру АТ, проте знову не змогли обрати наглядову раду

Поділитися

Банк «Альянс» стане гарантом за договорами «Укренергомашин» з «Укргідроенерго»
Банк «Альянс» стане гарантом за договорами «Укренергомашин» з «Укргідроенерго»

Що сталося. Акціонери АТ «Українські енергетичні машини» (раніше – «Турбоатом» та «Електроважмаш»), 75,22% акцій якого належить державі, схвалили низку договорів з банком «Альянс» (Київ) про одержання банківських гарантій на виконання умов контрактних договорів з АТ «Укргідроенерго».

Джерело. Про це свідчить оприлюднений на сайті компанії протокол зборів акціонерів компанії, передає «Інтерфакс-Україна».

Деталі. Вони схвалили договори на отримання в банку гарантій забезпечення зобов’язань «Укренергомашин» за договорами на реконструкцію Кременчуцької ГЕС та ДніпроГЕС-2.

Водночас учасники зборів одноголосно проголосували проти схвалення договорів щодо отримання аналогічних банківських гарантій в АТ «ТАСкомбанк».

Акціонери затвердили організаційну структуру АТ, проте знову не змогли обрати наглядову раду (п’ять членів), оскільки, як зазначається у протоколі, Кабмін не приймав рішення про погодження кандидатур на посади членів НР (конкурсний відбір у період воєнного стану не проводиться).

До порядку денного зборів було також внесено питання про консервацію майна АТ «Укренергомашини» із затвердженням переліку такого майна, проте акціонери утрималися від голосування щодо цього пункту.

Також акціонери «Укренергомашин» надали попередню згоду на укладення низки договорів, зокрема, з АТ «Євразійська енергетична корпорація» на реконструкцію турбінного та генераторного обладнання №№7-8 ТЕС «Аксу» (загальною сукупною вартістю $79 млн), а також Екібазстузькій ГРЕС-1 загальною граничною вартістю $52 млн.

Крім того, збори дали попередню згоду на отримання банківських гарантій для укладання договорів з «АЕЦ Козлодуй» (Болгарія), та з НАЕК «Енергоатом».

«Укренергомашини» – єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. Компанія також випускає, зокрема, електродвигуни для залізничного та міського транспорту (номенклатура «Електроважмашу»).

У 2021 році компанія отримала майже 7 млн ​​грн чистого прибутку, тоді як роком раніше прибуток «Турбоатому» становив 226,53 млн грн. На час приєднання «Електроважмаш» був збитковим (451 млн грн у 2020 році).

Бекграунд. Кабмін у жовтні 2021 року вирішив передати до свого управління 75,224% акцій «Укренергомашин», що належать державі, після завершення процедури приєднання до нього «Електроважмашу».

До кінця 2021 року державі належало 75,2241% статутного капіталу АТ, пов’язаного з підприємцем Костянтином Григоришиним інвестфонду «Сьомий» під управлінням КУА «Сварог Ессет Менеджмент» – 15,3416% акцій, громадянинові рф 5,598% акцій Кіпрі Biscone Ltd., афілійована з російським холдингом «Силові машини» Олексія Мордашова). 

Текст: Анастасія Мосорко, редакторка стрічки новин

Турбоатом

Источник: mind.ua

Читайте также