Connect with us

Экономика

Парламентарі пропонують замінити паперову акцизну марку на електронну з QR-кодом – законопроєкти

Published

on

Передбачається вилучити паперові акцизні марки до 2025 року

Поділитися

Парламентарі пропонують замінити паперову акцизну марку на електронну з QR-кодом – законопроєкти
Парламентарі пропонують замінити паперову акцизну марку на електронну з QR-кодом – законопроєкти

Що сталося. Група депутатів Верховної Ради зареєструвала пакет законопроєктів щодо врегулювання обігу підакцизних товарів. Мова йде про проєкти №8286 «Про забезпечення електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»; №8287 і №8288 – про внесення відповідних змін до Податкового та Кримінального кодексів відповідно.

Джерело. Про це повідомив співавтор законопроєктів, депутат Ради Данило Гетманцев у Telegram, картки законопроєктів опубліковані на сайті парламенту.

Деталі. Пропонується замість паперової запровадити електронну марку акцизного податку у вигляді QR-коду, що наноситься безпосередньо на товар. Передбачається також запровадження електронної системи обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Вона буде складатися з двох частин: електронного кабінету суб’єкта господарювання і Реєстру Акцизних електронних документів.

Депутати пропонують також внести зміни до Податкового та Кримінального кодексів. Зокрема, пропонують встановити фінансову відповідальність за несвоєчасне подання заяви про реєстрацію обладнання для промислового виробництва тютюнових виробів, а також про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, у розмірі 100 000 грн, та 50 000 грн – у разі подання недостовірних даних. На даний момент в законодавстві такі норми відсутні.

Крім цього, у законопроєкті зі статті про ввезення на митну територію України імпортних алкогольні напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виключили норму щодо ввезення їх через визначені Кабміном пункти пропуску через державний кордон.

Внесення вантажовідправником недостовірних даних або не складання акцизного електронного документа каратиметься вже відповідно до норм Кримінального кодексу, а саме 3000 неоподаткованих мінімумів, і 4000 – при повторному аналогічному порушенні протягом року.

Бекгарунд. Як раніше повідомляв Mind, Рада може запровадити електронну акцизну марку та систему Е-акциз контролю за обігом тютюнових виробів. Перейти на нову систему маркування пропонують з 1 січня 2026 року.

ДПС
Акциз
Верховна Рада

Источник: mind.ua

Читайте также