Connect with us

Экономика

Twitter під керівництвом Маска масово блокує акаунти журналістів і всіх, хто його критикує

Published

on

“Громадські платформи не можуть діяти за примхою дратівливого мільярдера”, наголосили “Репортери без кордонів”

Поділитися

Twitter під керівництвом Маска масово блокує акаунти журналістів і всіх, хто його критикує
Twitter під керівництвом Маска масово блокує акаунти журналістів і всіх, хто його критикує
фото DR

Твіттер-акаунт журналіста «Голосу Америки» Стівена Германа все ще заблоковано. Герман – один із кореспондентів американських ЗМІ, чиї сторінки на цій платформі потрапили до блокування без жодних пояснень. Серед інших – акаунти журналістів CNN, Washington Post та New York Times. Багато хто з них публікував статті та твіти про зміни в Twitter після придбання соцмережі Ілоном Маском.

Джерело. Про це пише “Голос Америки”.

Деталі. Блокування облікових записів відбулися після того, як Twitter змінив правила щодо обміну інформацією «про місцезнаходження в реальному часі».

Маск тоді припинив дію облікового запису ElonJet, який, використовуючи дані про польоти, що знаходяться у відкритому доступі, інформував публіку про переміщення приватного літака самого мільярдера.

«Критикувати мене цілими днями – це абсолютно нормально, але «зливати» мої особисті дані, фіксуючи моє місце розташування в реальному часі, і наражати на небезпеку мою сім’ю – ні», – написав у Twitter Маск.

Потім він додав, що журналісти – не виняток із правил. За його словами, акаунти, що публікують особисті дані, заблоковані тимчасово терміном на 7 діб.

При цьому новий власник Twitter вирішив провести опитування на тему того, коли відновити роботу облікових записів: прямо зараз чи через тиждень.

«Комітет захисту журналістів» висловив своє невдоволення діями керівництва Twitter.

«Ми стурбовані повідомленнями про те, що облікові записи журналістів, які висвітлювали останні події, пов’язані з Twitter та його власником Ілоном Маском, заблоковані на платформі. Якщо підтвердиться, що таким чином їм відплатили за їхню роботу, це буде серйозним порушенням права журналістів інформувати про те, що відбувається, без страху чи репресій», – заявили в Комітеті.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» назвала те, що сталося, показником того, що необхідно запровадити демократичні гарантії для таких цифрових платформ, як Twitter.

«Якщо такі сайти, як Twitter, є громадськими майданчиками, вони не можуть діяти за примхою дратівливого мільярдера», – наголосили в організації в електронному листі до Служби новин «Голосу Америки» (VOA).

Офіційний представник VOA Найджел Гіббс підтвердив, що обліковий запис Стівена Германа, в минулому – голови корпункту VOA у Білому домі та журналіста з більш ніж 100 000 підписників, було заблоковано.

«Пан Герман не отримав від Twitter жодної інформації про те, чому його обліковий запис було заблоковано. Як старший національний кореспондент, пан Герман висвітлює міжнародні та внутрішні події, і це блокування перешкоджає виконанню ним його журналістських обов’язків. Ми вимагаємо відновити сторінку пана Германа та надати пояснення про причини блокування», – наголосив Гіббс.

Сам журналіст називає те, що сталося, обурливим.

«Це відбувається так: ви в Twitter, і раптово щось спливає на екрані про те, що ваш обліковий запис заблокований. Пізніше прийшло повідомлення, що обліковий запис тимчасово заблоковано і, якщо я хочу оскаржити це, надавалося посилання, за яким я міг це зробити. Але посилання не працює. Минулої ночі Ілон Маск у рамках віртуального круглого столу у відповідь на твіт на цю тему заявив, що це сталося в результаті так званого «доксінгу», що, очевидно, неправда. Наскільки ми знаємо, він просто обирає своєю мішенню відомих журналістів, які або писали про корпоративну діяльність Twitter, або посилалися на матеріали про обліковий запис, який стежив за переміщеннями його особистого літака», – сказав Герман.

Американська асоціація дипломатичної служби випустила офіційну заяву з вимогою негайно розблокувати обліковий запис Стівена Германа.

«Представники Американської дипломатичної служби використовують стандарти, створені Сполученими Штатами, як один з найефективніших інструментів у своєму дипломатичному арсеналі. Одним із базових елементів є дотримання та повага свободи слова, закріпленої у Першій поправці до Конституції США», – йдеться у прес-релізі Асоціації.

CNN і New York Times також прокоментували те, що сталося, і назвали рішення Twitter «імпульсивним і необґрунтованим», а також «спірним і нещасним».

Бекграунд. Як повідомлялося, Маск опублікував документи, пов’язані з сином Байдена, і звинуватив «Твіттер» у видаленні постів за вказівкою «згори».

Текст: Надія Паливода, редакторка стрічки новин

Twitter
Ілон Маск

Источник: mind.ua

Читайте также