Connect with us

Экономика

Банки поліпшили оцінки показників та перспектив кредитування – опитування НБУ

Published

on

У ІV кварталі 2022 року відновився попит населення на іпотечне кредитування

Поділитися

Банки поліпшили оцінки показників та перспектив кредитування – опитування НБУ
Банки поліпшили оцінки показників та перспектив кредитування – опитування НБУ

Що сталося. У жовтні – грудні 2022 року банки дещо поліпшили оцінки показників кредитування. В опитуванні щодо умов банківського кредитування респонденти зазначили, що у 2023 році  очікують помірного поліпшення динаміки корпоративного кредитування та подальшого скорочення роздрібного кредитного портфеля. 

Джерело. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Деталі. У ІV кварталі банки відзначили відновлення попиту населення на іпотечні кредити та зростання кредитного попиту з боку бізнесу. Водночас, за даними опитування, попит на довгострокові та валютні кредити серед корпоративних позичальників  знижувався. Високі процентні ставки та відсутність капітальних інвестицій, як і раніше, стримували попит на позики бізнесу. Більшість банків вчетверте поспіль повідомили про посилення стандартів корпоративного кредитування, більшою мірою для довгострокових та валютних позик.

Натомість у зазначений період спостерігався інтерес корпоративних позичальників до гривневих та короткострокових кредитів.

У наступні 12 місяців фінустанови очікують помірного поліпшення динаміки корпоративного кредитування та подальшого скорочення роздрібного кредитного портфеля. Банки розраховують на зростання фондування в наступні 12 місяців, прогнозуючи припливи коштів як з боку населення, так і бізнесу.

Порівняно з попереднім опитуванням зменшилася кількість респондентів, які очікують погіршення якості кредитного портфеля та посилення усіх видів ризиків у найближчі три місяці. 

Варто зазначити, що поточне опитування проводилося з 16 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року серед кредитних менеджерів 27 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 97%.

Бекграунд. Як раніше повідомляв Mind, бізнес послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців на тлі активних бойових дій та терористичних атак.

Текст: Ігор Яшкін, редактор стрічки новин

НБУ
БАНКИ
кредит
Малий та Середній Бізнес

Источник: mind.ua

Читайте также