Connect with us

Экономика

ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 грн

Published

on

Сума збитків державі через їхню діяльність становить понад 4,6 млн грн

Поділитися

ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 грн
ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 грн

Що сталося. ДБР затримало підприємців, які серед іншого продавали військовим яйця по 17 грн.

Джерело. Про це повідомляє пресслужба Держбюро розслідувань.

Деталі. До схеми причетні 5 осіб. Серед них представники підприємств-постачальників та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ. Сума збитків державі через їхню діяльність становить понад 4,6 млн грн.

«До фінансово-господарських документів вносились неправдиві дані щодо отримання військовою частиною продуктів на свій склад, коли насправді нічого не поставлялося. Потім «віртуальні» продукти «списували» – начебто їх спожили солдати», – йдеться в повідомленні.

У ході проведених обшуків в учасників злочину вилучили чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад 1 млн грн готівкою.

Затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі.

Бекграунд. Раніше виявилося, що вартість курячих яєць для харчування української армії в контрактах закупівель становить 17 грн/штука. Про це був опублікований журналістський матеріал, який викликав суспільний резонанс.

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував, що саме в цьому пункті сталася прикра технічна чи друкарська помилка. Неточність стосується одиниць виміру – йдеться про ціну за кілограм яєць.

«Насправді це звичайна технічна помилка, яку здійснив постачальник. Яйця – єдина категорія з каталогу, що у додатку до угоди розраховується у штуках. Постачальник зазначив ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено в одиницю виміру на вагу, до іншої таблиці», – написав Резніков.

Згодом директора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького звільнили з посади після скандалу щодо продуктових закупівель. Учора йому було оголошено підозру за фактом розтрати державних коштів на суму 107,7 млн грн та за забезпечення підрозділів ЗСУ неякісними бронежилетами в кількості 5700 штук.

Текст: Анастасія Мосорко, редакторка стрічки новин

ДБР

Источник: mind.ua

Читайте также