Connect with us

Экономика

Рада може змінити механізм визначення гарантійних внесків на повторних аукціонах малої приватизації – проєкт

Published

on

Запропоновано відмовитися від їх збільшення, натомість встановити новий порядок нарахування

Поділитися

Рада може змінити механізм визначення гарантійних внесків на повторних аукціонах малої приватизації - проєкт
Рада може змінити механізм визначення гарантійних внесків на повторних аукціонах малої приватизації - проєкт

Що сталося. Депутат Верховної Ради від президентської партії «Слуга народа» Олексій Мовчан зареєстрував законопроєкт, яким пропонує змінити механізм визначення гарантійних внесків учасників аукціонів малої приватизації об’єктів нерухомості.

Джерело. Про це йдеться в проєкті закону №8236-1.

Деталі. Автор зазначає про необхідність впровадження норми, за якою Кабмін встановлює розмір гарантійного внеску лоту, стартова вартість якого менше 4 млн гривень та визначена на підставі балансової вартості об’єкта. На даний момент розмір такого внеску повинен складати 20% від стартової вартості об’єкту.

У разі повторного проведення торгів (попередній аукціон по лоту був визнаний таким, що не відбувся) пропонується встановити, що гарантійний внесок складає 20% «від суми, що є середнім арифметичним, отриманим шляхом додавання всіх цінових пропозицій останнього раунду аукціону, що не відбувся, поділених на кількість таких пропозицій, наданих учасниками аукціону».

Разом з тим, депутат пропонує відмовитися від чинного принципу, коли у разі, якщо аукціон не відбувся двічі, то «розмір гарантійного внеску встановлюється в розмірі, який є більшим:  50% стартової ціни об’єкта малої приватизації; 30 розмірів мінімальних заробітних плат станом на 1 січня року, в якому оприлюднюється інформаційне повідомлення».

У законопроєкті також з’являється поняття «банківська гарантія». Якщо початкова вартість об’єкту нерухомості більша або дорівнює 4 млн гривень, то крім гарантійного платежу учасники повинні сплатити ще банківську гарантію – різницю між стартовою ціною та розміром гарантійного внеску. Після завершення аукціону, протягом 10 днів гарантія повертається учасникам, які не стали переможцями.

Якщо ж переможець аукціону відмовився від укладення договору купівлі-продажу або у разі несплати ним ціни продажу об’єкта приватизації у визначені строки, банківська гарантія йому не повертається та виконується на користь органа приватизації.

Бекграунд. Як раніше повідомляв Mind, бюджет недоотримує 500 млн грн від приватизації через відмови переможців торгів сплачувати ставки.18 учасників торгів відмовилися сплачувати виграшні ставки. 

Фонд держмайна
Верховна Рада
Приватизація

Источник: mind.ua

Читайте также