Connect with us

Экономика

Глава МВФ оцінила втрати світової економіки від війни Росії проти України та пандемії

Published

on

Глава МВФ оцінила втрати світової економіки від війни Росії проти України та пандемії
Фото: голова МВФ Крісталіна Георгієва (Getty Images)

Автор:
Олександр Білоус

Світова економіка продемонструвала стійкість до низки негативних потрясінь – пандемії, війни, кліматичних явищ та кризи вартості життя. Відновлення після цих потрясінь продовжується, але повільно та нерівномірно.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави МВФ Крісталіни Георгієвої на саміті АСЕАН.

“Трильйони доларів світового виробництва було втрачено порівняно з глобальними тенденціями, які існували до пандемії”, – сказала він.

За її словами, цей економічний “шрам” великий і нерівномірно розподілений країнами. З найбільших економік лише США повністю відновились. Єврозона, як і раніше, відстає від тренду приблизно на 2%, тоді як Китай та інші країни, що розвиваються, і країни з ринком, що формується, відстають від тренду приблизно на 5%, причому країни з низькими доходами страждають ще сильніше.

“Після сильного, більш ніж 6%-ного зростання у 2021 році, відновлення значно сповільнилося, багато в чому через шок від війни Росії в Україні. Ми прогнозуємо, що ці слабкі показники збережуться, при цьому глобальне зростання складе близько 3% у середньостроковій перспективі “, – сказала Георгієва.

При цьому вона зазначила, що це найнижчий рівень зростання за останні десятиліття в умовах інфляції, коли очікується, що процентні ставки будуть вищими протягом тривалого часу, а також у контексті зростання ризиків фрагментації.

Прогнози МВФ

Нагадаємо, у липні Міжнародний валютний фонд покращив прогноз зростання світової економіки у 2023 році з 2,8% до 3,0%, прогноз по 2024 році залишився тим самим – 3,0%.

МВФ прогнозує зростання економіки України у 2023 році на 1-3% після падіння на 29% у 2022 році через війну.

Источник: www.rbc.ua

Читайте также