Connect with us

Экономика

ЄБА: Індекс інвестиційної привабливості України відновився до «ковідного» значення

Published

on

Попри війну, 99% компаній Асоціації планують продовжувати працювати на ринку України у 2023 році

Поділитися

ЄБА: Індекс інвестиційної привабливості України відновився до «ковідного» значення
ЄБА: Індекс інвестиційної привабливості України відновився до «ковідного» значення

Що сталося. Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України дещо відновився у другій половині 2022 року – до 2,48 бала, що зіставно зі значеннями 2020 року під час активної фази пандемії Covid-19.

Джерело. Про це йдеться в результатах нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

Деталі. Оцінка поточного стану інвестклімату залишається найнижчою серед усіх компонентів Індексу. Половина топменеджерів вважають інвестклімат скоріше несприятливим. Однак за пів року дещо зменшилась кількість респондентів, що вважають інвестклімат вкрай несприятливим – з 53% до 37%. 

Оцінка піврічної динаміки інвестклімату дещо пом’якшилась у порівнянні з попереднім періодом. Хоча 45% спостерігають негативну динаміку, 33% вважають, що діловий клімат не зазнав суттєвих змін, а 22% повідомляють про його поліпшення. 

Попри війну, 99% компаній Асоціації планують продовжувати працювати на ринку України у 2023 році, а 63% збираються інвестувати в Україну навіть у воєнний час. Водночас тільки 17% вважають, що новим інвесторам буде вигідно заходити в Україну.

Зокрема, СЕО розповідають про плани інвестицій на 2023 рік в першу чергу у підтримку власного бізнесу – в зарплати, податки, сталий розвиток, діджитал, внутрішні процеси, енергоефективність, логістику. Найбільш популярними галузями для інвестицій залишаються агро, IT, фарма, транспорт, FMCG. З’являються підприємці, що планують інвестувати в військову/оборонну сферу.

Повномасштабна військова агресія росії проти України продовжує очолювати перелік факторів негативного впливу на інвестиційний клімат, на другому місці опинились атаки на українську енергосистему, а на третьому – корупція.

Серед небагатьох позитивних змін бізнес-лідери найвище оцінили надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, скасування мит і квот на український експорт та «транспортний безвіз» з ЄС.

«Рівень гнучкості та адаптивності нашого бізнесу є надзвичайно високим, так само як і стійкість та лояльність Україні», – коментує результати дослідження виконавча директорка ЄБА Анна Дерев’янко.

Бекграунд. Нагадаємо, що у першій половині 2022 року Індекс впав на пів пункту та склав 2,17 бала з 5 можливих, що стало найнижчим значенням з 2013 року.

Раніше Mind писав, чого очікує бізнес від держави для розвитку в 2023 році і які галузі лишаються цікавими для інвесторів.

Текст: Ярослава Малохатко, редакторка стрічки новин

ЄБА
бізнес
Інвестиції
Малий та Середній Бізнес

Источник: mind.ua

Читайте также