Connect with us

Экономика

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, – Bloomberg

Published

on

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, - Bloomberg
Фото: Сі Цзіньпін (Getty Images)

Автор:
Олександр Білоус

Військове вторгнення Китаю на Тайвань обійдеться у світовій економіці 10 трильйонів доларів. Це відповідає приблизно 10% світового ВВП, що затьмарює удар від війни Росії проти України, пандемії COVID та світової фінансової кризи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Як зазначається в публікації, зростаюча економічна і військова вага Китаю, почуття національної ідентичності Тайваню, що зростає, і непрості відносини між Пекіном і Вашингтоном означають, що умови для кризи існують. Враховуючи, що у бюлетенях для голосування стоять відносини між двома сторонами протоки, вибори на Тайвані 13 січня стануть потенційною гарячою точкою.

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, - Bloomberg

При цьому мало хто вірить у високу ймовірність неминучого китайського вторгнення. Народно-визвольна армія не концентрує війська узбережжя. Повідомлення про корупцію у китайській армії ставлять під сумнів здатність президента Сі Цзіньпіна провести успішну кампанію. Офіційні особи США кажуть, що напруженість дещо ослабла на листопадовому саміті між президентом Джо Байденом і Сі Цзіньпіном, який пообіцяв вжити заходів щодо залучення іноземних інвесторів.

Тим не менш, початок війни Росії проти України і в Секторі Газа є нагадуванням про те, як напруження, що затягнулася, може перерости в конфлікт. Усі, від інвесторів з Уолл-стріт до військових планувальників та низки підприємств, які покладаються на тайванські напівпровідники, вже намагаються застрахуватися від ризику.

Експерти з національної безпеки в Пентагоні, аналітичні центри в США та Японії, а також глобальні консалтингові фірми обмірковують сценарії: від китайського морського “карантину” на Тайвані до захоплення віддалених островів Тайваню та повномасштабного китайського вторгнення.

Джуд Бланшетт, експерт з Китаю в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень, каже, що інтерес до тайванської кризи з боку транснаціональних компаній, які він консультує, злетів після вторгнення Росії до України у 2022 році. За його словами, ця тема піднімається у 95% розмов.

Вторгнення Росії в Україну та нестача напівпровідників, коли світ знову відкрився після карантину COVID, дають невелике уявлення про те, що поставлено на карту для світової економіки. Наслідки війни в Тайванській протоці будуть набагато значнішими.

Тайвань виробляє більшу частину передових у світі логічних напівпровідників, а також безліч чіпів. У всьому світі 5,6% загальної доданої вартості припадає на сектори, які використовують чіпи як прямі ресурси – майже 6 трильйонів доларів. Загальна ринкова капіталізація 20 найбільших клієнтів гіганта виробництва мікросхем Тайванської напівпровідникової компанії складає близько 7,4 трильйона доларів. Тайванська протока – одна з найжвавіших морських шляхів у світі.

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, - Bloomberg

Моделювання ціни кризи

Bloomberg Economics змоделював два сценарії: китайське вторгнення, що втягує США у локальний конфлікт, і блокада, що відрізає Тайвань від торгівлі з рештою світу. Для оцінки впливу на ВВП використовується набір моделей з урахуванням удару по поставках напівпровідників, перебоїв у судноплавстві у регіоні, торгових санкцій та тарифів, а також на фінансові ринки.

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, - Bloomberg

Для головних дійових осіб, інших великих економік та світу загалом найбільшого удару завдасть відсутність напівпровідників. Заводські лінії з виробництва ноутбуків, планшетів та смартфонів, де високоякісні тайванські чіпи є незамінним “золотим гвинтом”, зупиняться. Автомобілебудування та інші галузі, що використовують чіпи нижчого класу, також зазнають значного удару.

Бар’єри у торгівлі та значний шок від ризику на фінансових ринках збільшують витрати.

У разі війни:

  • Економіка Тайваню буде знищена. Грунтуючись на недавніх конфліктах, Bloomberg Economics оцінює удар по ВВП в 40%. Населення та промислова база, зосереджені на узбережжі, збільшать людські та економічні втрати.
  • Через розрив відносин з основними торговими партнерами та відсутність доступу до передових напівпровідників ВВП Китаю впаде на 16,7%.
  • У США, що знаходяться далі від центру подій, але, як і раніше, на кону багато (наприклад, через залежність Apple від азіатського ланцюжка поставок електроніки), ВВП знизиться на 6,7%.
  • Загалом у світі ВВП знизиться на 10,2%, причому найбільше постраждають Південна Корея, Японія та інші країни Східної Азії.

Ключове припущення у цьому сценарії полягає в тому, що США вдасться заручитися підтримкою союзників для запровадження узгоджених та жорстких економічних санкцій проти Китаю.

Вторгнення Китаю на Тайвань коштуватиме світовій економіці 10 трлн доларів, - Bloomberg

Офіційні особи США заявляють, що реакція Китаю на візит тодішнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайбей у серпні 2022 року допомогла переконати інші країни Великої сімки в тому, що ризик конфлікту є реальним. Пекін сприйняв це як зміну статус-кво, через яке Сі Цзіньпін став виглядати слабким, особливо після того, як місцеві коментатори припустили, що Китай зможе перешкодити висадитися в Тайбеї.

Наслідки візиту Пелосі, під час якого Китай провів великомасштабні військово-морські навчання, що розглядалися як відпрацювання блокади, допомогли зміцнити дипломатичну реакцію для узгоджених дій, заявили американські чиновники.

“Риторика Китаю та реакція Народно-визвольної армії на візит Пелосі викликали хвилю тихого корпоративного планування дій на випадок непередбачених обставин та сценаріїв”, – сказав Рік Уотерс, керуючий директор практики з Китаю в Eurasia Group і колишній високопосадовець з питань політики Китаю в Держдепартаменті.

Bloomberg Economics також змоделював, що означатиме річна блокада Тайваню з боку материкового Китаю для світової економіки:

  • Для Тайваню, невеликої відкритої економіки, яка процвітає завдяки торгівлі, ВВП у перший рік знизиться на 12,2%.
  • Для Китаю, США та світу загалом ВВП у перший рік знизиться на 8,9%, 3,3% та 5% відповідно.

Причина меншого впливу в порівнянні з військовим сценарієм полягає в тому, що, хоча світова економіка, як і раніше, втрачає доступ до всіх переваг Тайваню, інші потрясіння, включаючи тарифи між США та їх союзниками та Китаєм, порушення азіатського судноплавства та наслідки фінансового ринку – знижують масштаб.

Источник: www.rbc.ua

Читайте также